جمعی از پناهجویان ایرانی مخالف جمهوری اسلامی در ترکیه طی نامهای خطاب به «اپوزسیون خارج از کشور، سازمانها، نهادها و تشکلهای حقوق بشری، و انسانهای دغدغهمند»، درباره اوضاع اسفبار پناهندگان ایرانی در ترکیه اطلاعرسانی کرده و خواهان کمکرسانی در اسرع وقت شدهاند تا از یک «فاجعه انسانی» جلوگیری شود.
جمعی پناهجویان ایرانی ساکن ترکیه در نامه خود نوشتهاند که شمار بزرگی از شهروندان ایرانی که از وضعیت بغرنج زندگی تحت جمهوری اسلامی به جان آمدهاند، در طول چهار دهه اخیر خود را به ترکیه رساندهاند تا در آنجا پناهنده شده و بتوانند زندگی خود را در کشور دیگری ادامه دهند.
به نوشته العربیه، بسیاری از این افراد توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به كشور سوم منتقل شدهاند. اما در چند سال اخیر، با «تغییر قوانین پناهندگی» در کشور ترکیه و محول شدن بسیاری از مسئولیتهای سازمان ملل به اداره مهاجرت این کشور، مشکلات فراوانی برای پناهجویان ایرانی ایجاد شده است.
به گفته نویسندگان نامه، اداره مهاجرت ترکیه از اواخر سال ۲۰۱۸ بیمه پناهندگان ایرانی را قطع کرده است، و پرونده بسیاری از آنها که حتی قبولی سازمان ملل گرفته بودند را رد کرده است، و آنها را درگیر «فرایند فرسایشی» قضایی در ترکیه کرده است. بسیاری از این پروندهها در دادگاههای ترکیه فرجامی نیافتند، و مدعوین آنها اینک در وضعیتی «خطرناک» به سر میبرند.
نویسندگان نامه تاکید میکنند که بسیاری از پناهجویان ایرانی که مخالفان فعال جمهوری اسلامی و کنشگران سیاسی و اجتماعی و غیره هستند، و در صورت بازگشت به ایران میتوانند با عواقب خطرناکی همچون زندان بلندمدت و حتی اعدام روبرو شوند، تحت شرایط جدید در معرض خطر «دیپورت» قرار دارند. بسیاری از آنها نامه «ترک خاک» از دولت ترکیه دریافت کردهاند، که باعث شده «فضای ناامیدی مطلق» در میان پناهندگان حاکم شود.
بر این اساس، نویسندگان نامه از افراد و سازمانهای حقوق بشری درخواست میکنند: «از آنجایی که کمیساریا به تعهدات بینالمللی خود عمل نمیکند، و پناهندگان ایرانی واجد شرایط را به کشورهای سوم نمیفرستد، و سهمیه ایرانیان را به پناهندگان سوری، عراقی و افغانستانی اختصاص داده است، بهترین راه برای برونرفت از این فضا، ایجاد یک کمپین بزرگ برای خارج کردن حداقل تعدادی از این افراد فعال در زمینههای مختلف است که در ترکیه در معرض خطر و تهدیدات جدی قرار دارند.»