
گزارش های میدانی از اقدام شگفت آور و سئوال برانگیزاین بانک در جذب سپرده های مردم با سود بالاحاکی از یک وضعیت غیر عادی است . در حالی که جذب سپرده در بانک ها و موسسات مالی و اعتباری مجاز روند عادی خود را طی می کند ، بانک آینده در اقدامی پرسش برانگیز با افزایش سود برای سپرده های ثابت باعث شده تا بسیاری از مردم بدون اطلاع از اهداف پنهان افزایش سود سپرده دراین بانک ها ،برای سپرده گذاری در این بانک ازدحام کنند.
این بانک از 20 اسفند ماه سال گذشته نرخ سود سپرده های ثابت را افزایش داد و در عین حال مهلت سپرده گذاری در این بانک ها را تا پایان فروردین به مشتریان خود اعلام کرده است .
بنا به این گزارش نرخ سود سپرده ( روز شمار) در صورت دریافت ماهانه تا 22/5درصد و در صورت دریافت به صورت سه ماهه تا 25 درصد افزایش یافته است .انتشار این خبر باعث شد تا موجی از متقاضیان که به طور عمده میزان سپرده هایشان کمتر از صد میلیون تومان است برای سپرده گذاری و دریافت سود غیر معمول به این بانک هجوم بیاورند .
این گزارش می افزاید : مراجعه به بانک آینده در همه شعبه ها یکسان نبود به عنوان مثال در شعبه ونک مراجعه کنندگان بدون صف برای سپرده گذاری منتظر گشایش حساب بودند اما در شعبه نازی آباد از همان ساعت اول کار بانک تا پنج بعد از ظهر همان روز بیش از 900 نفر برای سپرده گذاری مراجعه کرده بودند.این تعداد مراجعه کننده فقط مربوط به یک روز کاری این شعبه بوده است.
براساس این گزارش تاکنون بانک آینده توضیحی در باره علت افزایش سود سپرد ه گذاری در این بانک ها نداده است ،این در حالی است که رئیس کل بانک مرکزی دو روز پیش در گفت و گو با هفته نامه تجارت فردا به مردم در باره بانک ها و موسسات اعتباری که سود بالا پرداخت می کنند هشدار های جدی داده بود.
هشدارهای رئیس کل بانک مرکزی در باره پرداخت سودهای بالا
ولی اله سیف رئیس کل بانک مرکزی در گفت و گو با هفته نامه تجارت فردا ، پرداخت سود بالا از سوی یک موسسه اعتباری یا بانک را نشانه ای از احتمال ورشکستگی آن موسسه یا بانک اعلام کرد .
سیف در این باره گفت : ” بانکی که در حال ورشکستگی بوده ممکن است نرخ سود بالا بدهد تا بتواند شرایط(ش) را تغییر دهد. بانک مرکزی به تمام سپرده گذاران بانک ها علامت می دهد. بارها در مصاحبه هایم به مردم هشدار داده ام فکر نکنند تمام بانک هایی که از بانک مرکزی مجوز دارند در وضعیت یکسانی قرار دارند.در شرایط فعلی بانک هایی که نرخ سود بالا دارند، ممکن است یکی از دلایلش این باشد که ریسک بالایی می دهند.”
در واقع ممکن است آن بانک در حال ورشکستگی باشد و چاره ای جز پرداخت نرخ سود بالا نداشته باشد.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: ” بانکی که نرخ سود بالا می دهد ، نباید مردم به آن جذب شوند، باید این احتمل را بدهندکه ممکن است در پس پرده ریسکی ( احتمال زیان و ضرر) هم در کار باشد. متاسفانه مردم به هشدار ها توجه نمی کنند، حتی شاهدیم به خاطر یک تا دو درصد سود بیشتر در موسسات غیر مجاز سر مایه گذاری می کنندو سرمایه شان را به خطر می اندازند.
میزان سپردههای جذب شده از سوی این موسسات غیر مجاز به درستی مشخص نیست ولی برخی اظهار نظرهای مقامات دولتی و بانک مرکزی نشان میدهد که بین ۱۵ تا ۲۰ درصد نقدینگی کشور در اختیار موسساتی است که تحت کنترل و نظارت بانک مرکزی نیست.
Jun 3, 2017 – بنابر گزارش بانک مرکزی، تکلیف هفت تعاونی روشن شده فقط موسسه … برای همین هم دو موسسه صالحین و پیشگامان آتی در بانک آینده ادغام شدند و .
بانک مرکزی میگوید که “نبود تخصص پولی، بانکی و اعتباری در گردانندگان موسسات، ارائه خدمات خارج از اساسنامه، ورود به بازارهای مختلف و غیر مرتبط همچون بازار مسکن، طلا و ارز با استفاده از سپردههای مردم” سبب شده تا”مدیریت منابع و مصارف این موسسات با مشکل مواجه شده” و قادر به بازپرداخت سپرده نباشند.
در ادامه این مسیر بانک صادرات مسئولیت موسسه میزان را قبول کرد و بانک پارسیان نیز مسئولیت موسسه ثامن الحجج را پذیرفت.
اکنون۳۱ بانک ایرانی و ۴ بانک و موسسه مالی خارجی دارای مجوز بانک مرکزی هستند و پنج موسسه مالی توسعه، کوثر، ملل، کاسپین و نور از این بانک مجوز دارند.
با وجود تلاش برای کنترل و نظارت موسسات مالی همچنان برخی موسسات مالی نظیر بانک مهر اقتصاد که از نهادهای مالی وابسته به بسیج سپاه پاسداران است با تابلوی بانک در سراسر ایران فعالیت دارد. این بانک در سال ۱۳۷۲ به عنوان صندوق قرض الحسنه بسیجیان راه اندازی شد ولی در فهرست موسسات مالی دارای مجوز بانک مرکزی قرار ندارد.
در سالهای اخیر همزمان با افزایش چشمگیر تعداد بانکهای خصوصی، نهادهای انقلابی وعمومی و نهادهای نظامی بانکهای خودشان را راه انداختهاند. شهرداری تهران بانک شهر را درست کرده، سپاه پاسداران بانک انصار، بنیاد مستضعفان بانک سینا، ارتش بانک حکمت ایرانیان، نیروی انتظامی بانک قوامین و بنیاد شهید بانک دی را راه انداختهاند.
آمار دقیقی از وضعیت و صورتهای مالی بانکها و موسسات مالی و اعتباری در دسترس نیست اما برخی گزارشها نشان میدهد که در کنار ورشکستگی برخی موسسات مالی، وضعیت برخی بانکها هم مطلوب نیست و این بانکها نیز زیانده هستند.
بدهی سنگین دولت به بانکها، مطالبات معوق بیشتر از ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی بانکها، و داراییهای نقد نشدنی از مهمترین مشکلات بانکهای ایرانی است.
از سوی دیگر رقابت دیوانه وار در بین مدیران بانکهای دولتی وخصولتی وسپاهی و… برای جذب سرمایه های مردم باعث شده است که انها تعهدات ارقام بالای 20 وگاه ا 28 درصد سود به سپرده ها را به مشتریان اعلام کنند و با سپرده گذاران قرار داد بسته اند. بدون انکه به تبعات ان فکر کنند. با اقتصادی که حتا یک در صد رشد نشان نمی دهد چگونه می توان سود 20 در صدی به سپرده گذار داد؟ به همین دلیل است که بانک اینده دقیقا با تعهد رقم سود بالا همان راه کاسپین وفرشته گان وبقیه نظام بانکی را می رود وهر لحظه کارشناسان امرمنتظر شنیدن خبر ورشکستگی بانک اینده در محافل اقتصادی هستند.
گویا همه این مالکان ومدیران بانک ها ، راهی به جز ارسال پول های مردم به خارج از کشورو نزد اقا زاده های ژنی خود ندارند.